Keď sa chlapovi máli cvikľový kuskus so zeleninou a pridá si k nemu sardinky v slnečnicovom oleji

Akoby sa vo mne prebudila jar, alebo sa chcela prebudiť. Celý deň mám útlm, veľmi ťažko sa nútim do práce, chcela som na obed niečo svieže a ľahké, čo ma po zjedení nepripúta so skleneným zasneným pohľadom k stoličke. A preto som navarila kuskus – krásny červený od cvikle a plný zelenín.

sardinky v slnečnicovom oleji a cvikľový kuskus plný jarnej sily

Čo na kuskus s cvikľou a zeleninami?

  1. Kuskus, kúsok masla, soľ.
  2. Cvikľa nastrúhaná na hrubom strúhadle, mungo-šošovicové klíčky, fazuľkové struky, reďkovka, zelená paprika, soľ, korenie, trošku oleja.
  3. Sardinky v slnečnicovom oleji – pre tých, čo sú veľmi hladní.

P.S. Kľudne tento zeleninový kuskus považujte iba za prílohu, ako môj muž. Žiadalo sa mu viac proteínov, mne stačil kuskus. Špajza povedala – napríklad sardinky v slnečnicovom oleji ti k tomu dám? Alebo volské oko? Alebo balkánsky syr? Ak by sme boli zásobení, tak aj grilovaný losos alebo zubáč… len ani jednému z nás sa do obchodu nechcelo. Vajíčka mal ráno na raňajky a tak si vybral sardinky. Ku cvikľovým veciam je v hipsterských receptoch veľmi obľúbený aj kozí syr, pretože sa tak nádherne topí a dokopy je to lahodné.

sardinky v slnečnicovom oleji a cvikľový kuskus plný jarnej sily

Ako na cvikľový kuskus?

  1. Kuskus nasypete do misky, pridáte trošku soli, pridáte kúsok masla.
  2. Dáte zovrieť vodu a zovretou vodou zalejete kuskus, maximálne cca 1/2 cm nad kuskusom. Prikryjete. (A je jedno aká veľká miska a aké množstvo kuskusu. Nedávajte viac vody, lebo kuskus by bol príliš lepkavý.)
  3. Keď kuskus vsiakne vodu, premiešajte, aby nezostal spojený v jednom miskovom kuse, ale sypký.
  4. V panvici na troške oleja podusíme na hrubom strúhadle nastrúhanú cvikľu, pridáme soľ, korenie. Dusíme max 3-4 min zakryté, nechceme cvikľové blatko, ale stále trošku chrumkavú polosurovú cvikľu. Cvikľa pustí šťavu. Primiešame ku kuskusu.
  5. V tej istej panvici podusíme na troške oleja a troške masla zelené fazuľkové lusky nakrájané na 1 cm kúsky. Do polomäka, aby boli stále krásne zelené.
  6. Zatiaľ si sparíme mungo fazuľkové a šošovicové klíčky. Minútu necháme postáť v zovretej vode a precedíme cez sitko, primiešame ku kuskusu.
  7. Nakrájame na maličké tenké pásiky zelenú papriku a na kolieska reďkovku, pridáme ku kuskusu.
  8. Zavolajte chlapa jesť a on vám povie: Dal by som si k tomu niečo šťavnaté… a zvyšok už poznáte 🙂 Šťavnaté v preklade z mužskej reči znamená niečo plné proteínov 🙂 Ako napríklad sardinky.
  9. Aby to bolo umelecky nastajlované, pokvapkala som tanier olejčekom zo sardiniek.
  10. Ak by som to mohla vylepšiť – zabudla som, že v chladničke máme fajné štipľavé mangovo-zázvorové čatní, možno by sa s ním dalo niečo namaľovať na tanier a roztočiť kolotoč jarných chutí rýchlejšie.

Toto 15 minútové jedlo lenivej kuchárky ohodnotil môj muž na 9 z 10. Ja sa mám, že je taký nenáročný! On sa má, že mu k obyčajným sardinkám vykúzlim taký perfektný kuskus! A tak si tu žijeme, kým nepríde skutočná jar 🙂

Dobrú chuť!