Hráškovo-brokolicový krém s vôňou levandule a šampiónami

Sledovala som amerického MasterChefa a tento recept vznikol kombináciou dvoch receptov:

  • V jednom kole dostali súťažiaci zadanie – pripraviť hlavné jedlo z hríbov. Pasovali sa všelijako, porotcovia však boli sklamaní, ak hríby boli zamiešané v jedle a nevynikli ani chuťou ani svojim hríbovým vzhľadom.
  • V inom kole dostali súťažiaci za úlohu navariť predpísané svadobné menu – ako  predjedlo bol hráškovo levanduľový krém. Krásne to vyzeralo, ozdobili ho kvietkami, bola som zvedavá, ako to chutí.

Chcela som vedieť, čo by teda z hríbov ako hlavné jedlo navaril Rordon Ramsay – a tak som si vyťukala do youtube “Gordon Ramsay mashrooms” a ako prvý recept mi vyhodilo vo výsledkoch hokaido polievku ozdobenú kôpkou grilovaných hríbov. No a už aj som sa do toho pustila – čo dom dal recept:

 hrášková polievka, huby v hlavnej úlohe, šampióny recept, netradičná hrášková polievka

Čo budeme potrebovať na hráškovo-brokolicový krém?

1 šálka mrazený hrášok

1 šálka brokolica (hlúbik nie, aby výsledná konzistencia bola hladšia)

2 ĆL levandule (mali sme sušenú od našej starkej)

250g šampiónov

soľ, korenie

olivový olej, maslo

Uvaríme si hrášok a brokolicu – zalejeme v hrnci vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a okoreníme. Varíme prikrité pokrievkou 3-4 min, aby brokolica zostala stále zelená.  Trochu vývaru odlejeme do misky bokom, zmixujeme polievku tak, aby vznikol hustý krém, ak je príliš hustý, pridáme ešte trošku vývaru, čo sme si odložili.

Zaparíme v šálke levanduľu 1 dcl vriacej vody – scedíme.  Testovala som chuť postupne – pridávala som do hráškovo-brokolicového krému levanduľovú chuť po lyžiciach – dve polievkové lyžice levanduľového čaju sa mi zdali tak akurát, aby polievka bola len jemne levanduľová.

Hríbiky nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme, osmažíme na masle, tiež pod pokrievkou, pustia vlastnú šťavu, dusíme a opekáme ich, kým  nemajú peknú opečenú farbu.

 hrášková polievka, huby v hlavnej úlohe, šampióny recept, netradičná hrášková polievka

Na tanier dáme krémovú polievku, do stredu dáme kôpku opečených hríbikov, ozdobíme levanduľou, kvapkami smotany a olivového oleja. Dobrú chuť!

Mne sa páčila aj levanduľa na vrchu polievky, muž povedal, že to je už moc levanduľové. Napriek tomu by dal 8 bodov z 10. Záleži ako veľmi radi experimentujete s chuťami 🙂

Ako vložku do polievky môžete namiesto hríbov použiť opečené ryby – napríklad lososa.