Ráči sa vám polievočku na udržanie vnútorného tepla? Tak potom treba niečo so zázvorom!
Máte klímu v kancelárii? Zimia vás kolegovia? Týždeň už bojujem s nádchou z klímy a chodia mi po rozume samé zázvorové a cesnakové polievky. Jedna kolegyňka dáva do polievok miesto cestovín surovú zeleninku – krásne nastrúhanú na špirálky – mňam. Milujem tiež ázijské polievky, v ktorých je zelenina chrumkavá, za surova zaliata horúcim vývarom. A aj keď sa horúce polievky a korenené veci viac hodia k zime, poďme na to!
Čo budeme potrebovať na hokaido-hráškovú polievku?
1 ks (malá guľatá) tekvica hokaido
2 ks mrkva
1 šálka (mrazený) hrášok
10 cm pór
zväzok vňať koriandrová
1 ČL soľ
1/4 PL korenie čierne mleté
oriešok muškátový
3 kolieska (čerstvý) zázvor
Hokaido dobre umyjeme, rozpolíme, vnútro vydlabeme. nakrájame aj so šupkou na kocky. Mrkvu umyjeme, očistíme, nakrájame na kúsky. Na oleji orestujeme hokaido a mrkvu cca 3 min, osolíme, okoreníme. Pridáme na kocôčky nakrájaný zázvor. Zalejeme vodou tak, aby bola zelenina zakrytá. Varíme cca 10-15 min, kým zelenina nezmäkne. Zatiaľ si umyjeme a nakrájame pór a nasekáme na drobno vňať koriandra.
Keď zelenina zmäkla, rozmixujeme polievku ponorným mixérom. Nastrúhame do nej trošku muškátového orecha. Nasypeme mrazený hrášok a povaríme 2 min, aby stále zostal krásny zelený. Ozdobíme pórom a koriandrom – nešetríme. Táto polosurová zeleninka je v polievke to najlepšie!
Dobrú chuť!
Táto polievka má u mňa aj u muža hodnotenie 10 z 10! Ak by ste chceli predsa len čosi rybie do nej, že sa vám zda príliš zeleninová – ako vložku do polievky môžete použiť aj kúsky opečeného lososa.